KUIDAS VÄESTADA OMA SALVID TOPELT TÕHUSAKS?
Jaga
Me kõik teame, mis on salvid, eks! Tavaline meetod nende valmistamiseks hõlmab endast punkt üks- taimse leotisõli valmistamist ja punkt kaks selle leotisõli mesilasvahaga kokku kuumutamist.
Aga kas on võimalik ka midagi teisiti teha, nii et toime oleks veelgi tõhusam?
Herbalistide kogukond kogu maailmas on järjest laialdasemalt jõudmas veendumusele, et on.
Jagan siinkohal üht meetodit, mida pean ise oma lemmikuks ning mida näen aina enam kiitust koguvat.
Kuigi ühte ja ainukest meetodit on raske välja tuua variantide paljususe tõttu, siis printsiibilt jäävad nad kõik samaks. Selleks printsiibiks on kahe erineva ekstraheerimise meetodi sidumine ja eesmärgiks taimsete toimeainete spektri rikkalikumaks ja mitmekülgsemaks muutmine.
Selles täiustatud protsessis tuuakse mängu kange alkohol, mida peetakse väga heaks taimsete toimeainete lahustajaks.
Lihtne kirjeldus oleks, et selle meetodi puhul ekstraheeritakse alkoholis lahustuvad ained kange alkoholiga (80%- 95%) ja seejärel ühendatakse see ekstrakt õliga, mida siis veel omakorda kuumutatakse madalal kuumusel, et alkohol välja aurustada. Seejärel saadud segu filtreeritakse ja lisatakse mesilasvaha.
Lisaks kangele alkoholile (kange alkohol aurustub hiljem paremini ja ei teki veest tulenevat ohtu hallitusele) vajad kenasti krõpskuivaks kuivatatud ravimtaimi, head baasõli (öko ekstra vääris oliiviõli on klassika, aga võid kasutada muidki soovitatavalt külmpress ja öko õlisid) ja mesilasvaha (kaanetise vaha lõhnab taevalikult ja on ilus kuldkollane).
Pisut täpsem retsept võiks olla midagi seesugust:
Kaalu välja 30 g kuivatatud taimi ja peenesta nad (soovitatavalt ainult taimevalmististeks pühendatud) blenderis. Tulemus võiks olla midagi peene puru ja pulbri vahepealset.
Lisa 15 g kanget alkoholi ja raputa tugevalt, et alkohol võimalikult ühtlaselt taimematerjalis laiali jaotuks.
Lase segul seista ja alkoholil oma ekstraheerivat toimet avaldada vähemalt 10-24 h. Kuigi jah, mõned allikad ütlevad, et ka ½ h on piisav, no mine võta kinni 😊 Alkoholi trikk seisneb selles, et ta tõmbab alkoholis lahustuvad komponendid taimematerjali pinnale, et siis õli saaks need sealt endasse imada.
Seejärel vala peale 150- 230 g oliivi või muud õli. Mulle tundub, et 150 g lisades tuleb väga paks pudru ja parem on siin lasta end juhtida sisetundest, kuna mõni taim on peenestatult kohevam kui teine.
Nüüd tuleks ette võtta kuumutamine alkoholi aurustamiseks. Selleks leiab igaüks sobiva meetodi. Variandid on näiteks sellised:
- Kuumutad edasi vesivannil
- Kuumutad crock pot-is
- Kuumutad toidukuivatis
- Hoiad soojas ahjus, millel ventileerimiseks ja alkoholiaurude välja laskmiseks uks paokile jäetud (kui su ahju uks ise ei fikseeru, siis pane ukse vahele üks puulusikas)
Kuumus tuleks kõigil juhtudel hoida 50-65 c vahel. Juba üle 70 c kuumutatud õlid muutuvad ebastabiilsemaks ja rääsuvad kiiremini.
Kuumutada tuleks ca 6-8 h vähemalt iga tunni tagant segades. See aitab alkoholil taimedest vabanedes õli pinnale tõusta ja auruda. Kui enam alkoholi lõhna tunda pole on protsess lõppenud ja õli valmis filtreerimiseks. Filtreerida tuleks 1-2 korda võimalikult peent filtrit kasutades. Esimeseks filtreerimiseks võib kasutada nt musliinkangast või köögi kasutuseks mõeldud ühekordseid tselluloosist lappe. Teiseks filtreerimiseks on valgendamata kohvifilter hea valik.
Sealt edasi tuleb lisada vaha, mida võetakse enamasti vahekorras 1:5 (vaha/ õli). Hea on õli peale filtreerimist uuesti kaaluda, sest taimed on osa õlist endasse imenud. Kõige parem on siit jätkata jällegi vesivannil, et soojendada seal õrnal kuumusel vahad ja õlid vältides temperatuuri tõusu üle 70 c. Salvi säilivuse pikendamiseks võiks kaaluda veel E- vitamiini (levinuim antioksüdantidel põhinev säilitaja) lisamist kui temperatuur on langenud 50 c-ni (ca 5 tilka 30 g õli kohta). Viimase sammuna steriliseeri (nt kange alkoholiga) topsid või purgikesed, kus tahad oma salve hoiustada.
Kirjeldatud meetod sobib enamiku kuivatatud ravimtaime ürtidega. Siiski mõned taimeõlid võiks võimalusel alati teha värskest taimest- nt naistepuna ja üheksavägise. Nende taimede leotisõlid vajavad õnnestumiseks juba eraldi ettevaatusabinõusid, et vältida hallituse ohtu.
Mida suudab taimest välja võluda õli ja milliseid aineid meelitab välja alkohol?
Alkohol lahustab taimest välja alkaloide, glükosiide, saponiine, vaikusid, eeterlikke õlisid, terpeene, orgaanilisi happeid, vitamiine, alkamiide, mõningaid tanniine ja mõruaineid. Saab hästi kätte pigmentained (flavonoidid, karotenoidid, klorofüllid), mis annavad taimele tema värvi omadused ning on tugevalt ravitoimelised. Tänu neile pigmentainetele tuleb ka õli ja hiljem salv kauni ja tugeva värviga 😊
Õli lahustab hästi alkamiide, eeterlikke õlisid, vaiku, limaaineid, mõningaid tanniine.
Veel üheks suureks plussiks alkoholi kasutamisel on see, et see lisab kaitset mikroobide eest ja pikendab seeläbi ka säilivust. Võrreldes tinktuuridega võib leotisõlis kergemini midagi soovimatut kasvama hakata, kui näiteks taim pole läbinisti kuiv olnud või on töövahendite steriliseerimisel apsakas sisse tulnud. Alkohol annab siin pisut lisakaitset.
Kuna õli moodustab suurima osa salvist, siis tasub seemneõlide puhul panustada heasse külmpress õlisse ja eelistada neid heksaani (produkt, mis saadakse toornafta rafineerimisel) abil ekstraheeritud õlidele. Kuigi väidetavalt on heksaani jäägid hiljem õlist eemaldatud, siis juba ainult jätkusuutlikuse aspektist on nende kasutamisel miinuseid ja kaheldav on siiski ka nende õlide täielik puhtus. Mahedalt toodetud õlide eeliseks on pestitsiidide ja herbitsiidide puudumine.
Ise tegemine alates taime seemnest kasvatamisest või korjamisest kuni maagilise valmis salvini loob alati tihedama sideme taimega ning imeliselt rahu andva kontakti maa ja loodusega.
Kui aga siiski endal salvi tegemiseks aega või hakkamist väheks jääb, siis absoluutselt mahedad ja topelt tõhususega salvid ootavad avastamist Humi e-poes:
https://humi.ee/collections/salvid
Raamatud ja muud info ammutus allikad:
Herbal Medic: A Green Beret's Guide to Emergency Medical Preparedness and Natural First Aid by Sam Coffman
The Modern Herbal Dispensatory: A Medicine-Making Guide by Thomas Easley and Steven Horn
The Herbal Medicine Maker's Handbook: A Home Manual by James Green
https://www.youtube.com/watch?v=sBemR9--yWQ (Making Shelf-Stable Herb Infused Oils Using the Alcohol Intermediary Method with Maria Noel Groves)